Spirulina (Arthospira) adalah sejenis ganggang biru hijau dan sejak puluhan tahun yang lalu telah dijadikan makanan kesihatan melalui penelitian para ahli dunia. Makanan yang dikonsumi oleh manusia sekarang banyak menyebabkan terkumpulnya toksid dalam badan, sehingga menimbulkan pelbagai penyakit seperti kanser, sakit jantung, imuniti turun, fungsi organ menjadi lemah dan lain-lain. Hal ini merupakan masalah besar di negara-negara maju kerana 60% penyebab kematian disebabkan oleh faktor kekurangan zat-zat makanan.
Bagi mereka yang ada masalah buah pinggang dilarang mengambil spirulina kerana ianya mengandungi protien yang tinggi.
Manfaat Spirulina adalah:
1. Meningkatkan aktiviti anti-virus
2. Menurunkan kadar kolesterol
3. Menurunkan risiko serangan kanser
4. Meningkatkan daya tubuh badan
5. Mengurangkan keracunan pada ginjal
6. Meningkatkan jumlah mikroba lactobacillus yang terdapat di dalam usus
7. Mempercepatkan penyembuhan luka
8. Mengatasi masalah kekurangan zat/mineral
9. Mengurangi penderitaan akibat radiasi.
Dr. Christopher Hill, Spirulina Untuk Mereka Yang Berpuasa
ByMenurut Dr. Christopher Hill, pengarang buku The Secret of Spirulina, Spirulina adalah herba yang amat bermanfaat untuk mereka yang berpuasa dan sedang berdiet. Ini kerana Spirulina sangat praktikal untuk sebarang rancangan pemakanan, memandangkan ia mudah dihadam, tinggi tenaga, rendah kalori dan tanpa kolesterol serta tidak membebankan sistem penghadaman.
Spirulina terkenal kerana kandungan proteinnya yang tinggi, iaitu sekitar 65 hingga 70 peratus dalam keseimbangan yang ideal. Selain itu, ia mengandungi nutrien seperti zink, mangan, selenium, vitamin E, vitamin B, beta karotena serta asid gama linolenik.Pengambilan makanan yang terhad seperti semasa berpuasa mungkin memerlukan kita menambahkan nutrien-nutrien penting untuk menyokong keperluan tubuh dan minda.
Klorofil spirulina yang tinggi bersifat membersih serta membantu merangsang penyingkiran toksik dan bahan kumuh, sesuai untuk mereka yang berdiet.Spirulina yang padat dengan nutrien dan mudah dihadam sesuai untuk mereka yang bermasalah dengan penghadaman kurang sempurna.
Terdapat banyak cara untuk anda menikmati kebaikan spirulina, selain menelan kapsul sprulina semata-mata.Serbuk yang boleh diambil dari kapsul spirulina boleh dicampurkan bersama dengan hidangan juadah berbuka puasa mahupun sahur.Ia sesuai untuk diadun bersama jus buah, kerabu kegemaran keluarga, pasta dan pelbagai salad dan sandwic untuk hidangan lebih ringan dan kaya khasiat.
Menu-menu ini boleh diolah untuk disesuaikan dengan cita rasa anak-anak yang cerewet memilih makanan untuk bekalan nutrien tambahan.Pengambil vitamin B kompleks tambahan yang dikenali sebagai vitamin untuk tenaga yang penting metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk penghasilan tenaga semasa berpuasa juga boleh ditambah bersama spirulina.
Sumber : gempurhpa
Komposisi (60 Kapsul per botol) :
Spirulina
Spirulina
Dos :
1-2 kapsul pagi, dan 1-2 kapsul malam (baik untuk anak-anak mahupun orang dewasa atau lanjut usia).
1-2 kapsul pagi, dan 1-2 kapsul malam (baik untuk anak-anak mahupun orang dewasa atau lanjut usia).
Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 30
Sabah & Sarawak: RM 35
Semenanjung Malaysia: RM 30
Sabah & Sarawak: RM 35
Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 24
Sabah & Sarawak: RM 28
Semenanjung Malaysia: RM 24
Sabah & Sarawak: RM 28
KOLAM TERNAK SPIRULINA HPA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan