Pemakanan semasa dalam pantang bersalin
-
Ibu
- ibu dalam pantang bersalin bo leh
memakan buah-buahan seperti Epal merah (bukan yang masam,) Oren
Manis,( Limau manis),Kurma , Buah Zaitun, Buah Tin (Fig), Delima , Pir,
Lai, Pic, Aprikot, Strawberi, Anggur (jangan berlebihan boleh
menyebabkan batuk),
-
Jus
Epal, Blackcurrant ( Ribena )
buah Peach & sirap. Minuman
berkhasiat iaitu Susu,
Susu Kacang Soya, Horlicks, Milo & Air Akar Herbanika
-
Gunakan
Gula Merah , Gula Perang , Raw
Sugar dan Madu Lebah.
-
Sayur-sayuran
yang disyurkan boleh
dimakan ulam -ulam Pengaga,Lemuni , Daun
dan
Bunga kunyit , Brokoli, Daun pudina , Daun kari, Lobak Merah,
Tomato biji, Brokoli, Asparagus ,Salad, Capsicum, Cili Merah, Bebawang
( merah , putih ,besar) dan Ubi Kentang
-
Nasi
Panas sederhana lembut , Bubur
Nasi , Spagetti, Pasta & Makaroni
-
Ikan
yang segar iaitu Ikan Merah,
Tenggiri, Haruan, Jenahak, Selar Kuning , Kerisi, Kurau, Kerapu,
Siakap, Kod , Bawal Putih & Senangin.
-
Makanan
Bijirin iaitu Gandum , Oats,
Empingan jagung (Corn flakes ) Bran , Muesli, Beras Merah
Perang
,Kismis Kuning dan hitam, Kekacang Soya ( Tahu,Tempe &Tofu )
Kekacang Badam , Walnut, Gajus & Bijan, Roti Putih, Roti
Wholemeal/
wholeGrains
-
Roti
Canai, Tosei, Roti Puri dan Kari
Peringatan : Segala yang ummu paparkan ini hanyalah panduan semata-mata .terpulang kepada para ibu untuk mengamalkan atu tidak .Segala pemakanan adalah bergantung kepada
Tiada ulasan:
Catat Ulasan