Sabtu, 13 Ogos 2011
APAKAH MINYAK KELAPA DARA?
Minyak Kelapa Dara boleh ditemui di dalam banyak produk hari ini. Dari kosmetik , ubat-ubatan dan makanan tambahan, ia jelas merupakan suatu fenomena yang mulai dikenali ramai Oleh itu ada orang yang sanggup membayar untuk menimba ilmu berkenaan minyak kelapa dara .
DEFINASI : Minyak Kelapa Dara adalah minyak yang diekstrak daripada isi kelapa segar dengan cara mekanikal atau semulajadi. Ia boleh diperolehi dengan atau tanpa menggunakan haba. Untuk melindungi sifat-sifat penting minyak, pengeluaran minyak kelapa dara tidak menjalani penapisan kimia, pelunturan, atau penyahbauan. Dikatakan tinggi dalam vitamin dan mineral, ia sesuai untuk dimakan tanpa perlu untuk pemprosesan selanjutnya.
Ciri-ciri fizikal: kuning pucat minyak tidak berwarna dengan rasa dan aroma yang berbeza. Bergantung kepada kaedah yang digunakan dalam pengeringan dan pemprosesan, beberapa minyak kelapa dara boleh mempunyai rasa berasap dan kekuningan sedikit warnanya. High quality minyak kelapa dara menjadi tidak berwarna dan bebas dari sisa pepejal.
Menurut standard yang ditetapkan oleh Jabatan Perdagangan dan Industri Biro Piawaian Produk dari Filipina (pengeksport terbesar di dunia kelapa), minyak kelapa dara mestilah tidak berwarna, mendapan bebas dengan aroma kelapa asli segar dan bebas dari bau atau rasa tengik. Ia diperlukan untuk mempunyai maksimum kelembapan 0,20% dan kandunganyang tidak menentu untuk mencegah bau anyir dan tidak mengandungi bahan tambahan makanan. -PNS/BAFPS22:2004 dengan Pindaan 1:2005.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan