Selasa, 28 Jun 2011

BUAH PISANG

                                          
              Pokok pisang tanduk di tepi rumah Ummu.

Macamtulah bila kita berbudi pada tanah. Pisang tanduk  dalam gambar tengah matang , dah boleh ditebang.

   Pokok pisang tu rendah,suami Ummu pun boleh capai buahnya.Bukan main seronok lagi suami ummu menghadiahkan pisang kepada jiran-jiran.Hasil titk peluh sendiri.


              Anak pokok pisang yang suami Ummu semai,mungkin lepas pencen suami Ummu nak jadi pekebun pisang..



haaa tu pisang yang telah masak siap untuk digoreng ,,rasanya manis maklumlah pisang organik.

Kepada pengunjung blog ummu ,di sini ceritakan pasal khasiat buah pisang:

1. Pisang merupakan sumber kebaikan potassium, karena 100 gram pisang mengandungi 400 gram potassium. Sekedar mengingatkan, potassium adalah nutrisi yang boleh membantu menurunkan tekanan darah, memberi tenaga, membantu pertumbuhan otot dan mencegah terjadinya kram otot.Potasium  juga merupakan mineral penting yg dapat menormalkan denyut jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengendalikan kadar cairan tubuh. Saat kita sedang STRES (gangguan pikiran yg dapt mengakibatkan gangguan badan), tahap  metabolisme menjadi naik, dan karenanya terjadi pengurangan kadar potasium. Ini dapat dikendalikan dengan makanan ringan dari pisang yg kaya dgn kadar potasiumnya.

2. Pisang mengandungi Tryptphan, sejenis protein yg diatur tubuh menjadi Serotonin, diketahui dapat membawa kesan relax, menambah suasana hati pada umumnya menjadi lebih baik.

3. Duapuluh tiga Juta pisang dibekalkan kepada para pemain tenis lelaki dan wanita dalam permainan tenis Wimbledon setiap tahunnya. Maklum, pisang memiliki sumber tenaga yang tinggi.

4. Diare boleh disembuhkan hanya dengan memakan pisang yang memiliki titik-titik coklat di kulitnya. Sebab, ada pectin, potassium dan magnesium yang dikandungnya.

5. Pisang mampu memulihkan stamina tubuh, sebab pisang menggantikan potassium yang hilang dari dalam tubuh. Selain itu pisang juga mampu menghilangkan rasa pegal, mengurangi rasa mual, dan mengurangi tingginya level magnesium, sehingga membantu menghilangkan pening dan melancarkan peredaran darah.

6. Kulit pisang mempunyai manfaat lebih di daerah tropika, selayaknya Indonesia. Rasa gatal dan bengkak bekas gigitan nyamuk boleh dihilangkan dengan hanya mengusapkan kulitnya.

7. Dua pisang sehari mampu mengurangi tekanan tinggi sampai 10 peratus. Itu berdasarkan penelitian para dokter di India. Vitamin B6 yg terkandung dalam pisang mengawal  kadar gloksa darah, yg dapat mempengaruhi keadaan tubuh lebih baik.Ianya sangat sesuai untuk mengurangkan gejala sydrom PMS bagi wanita

8. Pisang mengandung tiga gula: fruktosa, sukrosa, glukosa dan memiliki lebih banyak karbohidrat serta serta yang penting dibandingkan buah lain. Gula yang masuk ke aliran arah mengalir dengan kecepatan berbeza yang boleh menjaga kadar gula dan menghindari energy crashes.

9. Tinggi zat besi, buah pisang dapat merangsang penghasilan hemoglobin (sel darah merah) dan membantu kes penyakit ANEMIA

10.Menurut penelitian “Jurnal perubatan di New England “, memakan buah pisang adalah sebahagian dari program DIET yang dapat mengurangi resiko kematian akibat STROKE sebanyak 40%.

11.Buah pisang dapat membantu orang yang akan berhenti merokok, karena kandungan vitamin B6 dan B12 dan juga kandungan potasium dan magnesium membantu tubuh mencegah kesan dari gangguan NIKOTIN


Oleh karena itu memakan buah pisang merupakan perubatan semulajadi utk pelbagai penyakit. Jika dibandingkan dengan buah EPAL, pisang memiliki 4 kali bahagian protein, 2 kali bahagian zat karbohidrat, 3 kali bahagian fospor, 5 kali bahagian vitamin A dan zat besi, 2 kali bahagian mineral dan vitamin lain. Juga kaya dengan peratus potasium dan merupakan buah terbaik yg mudah didapati.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan