Selasa, 14 Oktober 2014

MINYAK ZAITUN ALJAZIRA (PRODUK TUNISIA)


  SMS /WHATSAPP  0137033819 

ATAU  

DATANG SENDIRI KE ILP KUANTAN , JALAN GEBENG 1/1 

ATAU

BUAT PEMBELIAN ONLINE SILA  KLIK DISINI


MINYAK ZAITUN AL JAZIRA 250 ML --RM 15



MINYAK ZAITUN AL JAZIRA 500ML --RM 28 





MINYAK ZAITUN ORGANIK AL  JAZIRA 500ML --RM38 


  • KADAR BAYARAN POS RM 6(SM)

1) Firman Allah Taala:

“Demi buah tin dan buah zaitun!”….. (surah at Tin ayat 1)

2) Minyak zaitun jernih dan berkilau seperti cahaya. Ini disebut di dalam al-Quran surah An-Nur:35:


 Khasiat Minyak Zaitun 



1. Membantu memberi kesuburan kulit wajah.


2. Membantu mencegah keracunan.


3. Membantu sistem penghadaman.


4. Membantu menyingkir parasit pada usus.


5. Membantu menyihatkan rambut dan menghilangkan kelemumur.


6. Dengan campuran sedikit garam, boleh menjadi ubat mujarab bagi
    penyakit gigi dan gusi.


7. Mengandungi bahan anti penuaan.


8. Membantu menguatkan tenaga batin.


9. Membantu mengatasi kesan melecur dan parut.


10. Sebagai bahan urutan yang membantu menguatkan organ, sendi 
     dan otot serta melegakan sakit.


11. Membantu melegakan athritis.


12. Membantu menjauhkan kanser usus dan pelbagai kanser lain.


13. Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian.


14. Membantu menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis.


15. Membantu mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone).


16. Membantu sistem penghadaman dan mengurangkan ulser perut.


17. Sebagai Antioksidan dan antikanser semulajadi.


18. Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang
     dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak).


19. Membekalkan kanvitamin E.


20. Membantu mengekalkan kecantikan (kulit dan rambut).


21. Membantu menstabilan asid lemak.


22. Membekalkan pelbagai vitamin untuk antipenuaan.


23. Sebagai kegunaan masaj terapi.

24. Membekalkan omega 9. 


CARA MEMAKAN MINYAK ZAITUN

1Mengambil secara berterusan sekurang-kurangnya sesudu 2 kali 
 sehari (pagi sebelum sarapan,  dan malam sebelum tidur).


2. Campurkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan. 


3. Untuk menghilangkan parut bekas jerawat di muka, ratakan campuran dua sudu teh minyak zaitun pada muka, biarkan selama dua atau tiga jam dan kemudian barulah dicuci. 


4. Untuk menghilangkan parut pada anggota lain di badan, ratakan campuran tiga sudu teh minyak zaitun pada anggota terlibat, biarkan selama dua jam,kemuadian barulah dicuci. 


5. Jika boleh gunakan dalam masakan menggantikan minyak masak kelapa sawit. 


6. Tambahkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan berminyak, bersantan, berlemak/kolesterol tinggi (kambing, lembu, kerbau atau udang). Kesemua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. 
 - See more at: http://asmamuslimenterprise.blogspot.com/2013/12/minyak-zaitun-al-jazira-dan-khasiatnya.html#sthash.H0SjnlOZ.dpuf

Isnin, 13 Oktober 2014

Khasiat Madu Tualang dan Pantang Larangnya


Sabda Rasulullah swt., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, 
minumlah madu. 
Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu
 di dalamnya. Jika seorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya
 dan sejuta penyakit keluar darinya."


Khasiat Madu Lebah
A) MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH
1. Memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.
3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.


B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.
1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih. 
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif. 
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi. 



1. BAYI/KANAK-KANAK:
a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.



2. REMAJA:
a) membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.



3. WANITA:
a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.



4. LELAKI:
a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b) Menguatkan tenaga batin.



5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):
a) Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)



6. UNTUK SEMUA:
a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan pemandangan.



7. IBU MENGANDUNG
a) Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung 
semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
b) Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi
,kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.



8. ANAK DALAM KANDUNGAN
a) Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
 madu dapat membunuh kuman-kuman.
b) Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
 menguatkan janin.
c) Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
 kuasa dalam madu asli.
d) Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
e) Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan




9. BAGI BAYI YANG BARU LAHIR
a) Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat 
mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa 
bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
b) Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding perut.
 Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna 
menghindar dari sakit perut.
c) Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
d) Mengelak dari kembung perut bayi.

10. BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK
a) Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta 
mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
b) Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.
Madu Lebah Tualang adalah madu yang terbaik dan berkualiti diperakui oleh
 para penyelidik. Ia juga dikenali sebagai madu hutan tropikal (Tropikal Forest Honey), 
dihasilkan oleh lebah liar dikenali sebagai lebah sialang. Malaysia adalah
 antara negara yang bertuah yang mepunyai hutan hujan tropikal yang 
tertua dan terkaya di dunia. Sumber flora dan faunanya yang hebat 
dengan pelbagai spesis lebah liar yang tidak terdapat di negara lain.
 Pokok Tualang pula adalah sejenis pokok balak yang tertinggi 
yang banyak didapati di hutan di semenanjung terutama Pahang, 
Kedah, Perak, Kelantan dan Terangganu. Kualiti madu lebah 
di pokok tualang yang dihasilkan oleh lebah liar menghasilkan 
madu lebah yang terbaik di dunia dan diakui oleh para penyelidik.
 Ia mengandungi debunga, mineral, banyak jenis vitamin dan 
enzim semulajadi dan ia tiada gula tambahan berbanding kualiti madu lebah ternak.

Ciri-ciri madu lebah tualang :-
(a) mempunyai agak gelap kehitaman kerana kandungan mineralnya 
seperti kuprum, zat besi dan magnesium yang tinggi dan jika disimpan 
lebih lama warna madu akan menjadi lebih gelap lagi;
(b) Madu yang masih baru mempunyai buih-buih yang halus berkumpul 
di permukaan dan setelah beberapa ketika buih-buih halus akan menyurut 
dan meninggalkan kesan buih di permukaan;
(c) Bau haruman madu agak kuat dan agak masam sedikit 
disebabkan oleh bau pati debunga hutan;
(d) Rasanya sedap dan agak kelat dan sedikit perit dan 
menyengat bila ditelan;
(e) sesiapa yang biasa meminum madu sendirinya dapat 
membezakan madu lebah yang asli dengan yang tiruan.
Khasiat madu itu sendiri tersedia maklum oleh semua masyarakat
 di dunia sebagai penawar pelbagai jenis penyakit.

Mengikut Prof H.A. Schuette dari Jabatan Kimia, Universiti Wisconsin 
mendapati madu yang bewarna gelap mengandungi kandungan 
zat kuprum, zat besi dan manganese yang lebih tinggi. 
Madu juga kaya dengan vitamin dan zat galian penting 
membabitkan vitamin A dan B kompleks, C dan E juga zat galian 
termasuk kalsium, fosforus, sulfur, karbon, magnesium dan sebagainya.

CARA MENGUJI KETULENAN MADU LEBAH ASLI


1. Ambil mancis api, kemudian bakar madu lebah tersebut. 
Madu Asli akan membuat mancis akan terus menyala.
2. Titiskan madu di alas kertas. Madu asli tidak akan tiris.
3. Ambil sesudu madu,kemudian masukkan ke dalam air putih. 
Madu Asli lebih tumpat daripada air.
4. Titiskan madu pada kuku. Madu Asli akan memakan 
masa untuk menitik.
5. Masukkan madu ke dalam plastik aiskrim dan simpan di dalam freezer. 
Madu Asli tidak akan beku atau keras. 
(Madu kenyal seperti agar-agar/jeli dan cair selepas 10 minit di keluarkan dari freezer)
6. Ambil 2 sudu besar madu lebah campurkan sebiji kuning telur 
Kuning telur akan separuh masak.

Kenapa Madu Tualang agak tinggi dari biasa?


Sebenarnya harga bergantung kepada 3 sebab utama iaitu:



1. KEASLIAN MADU. Kebanyakan madu lain di campur dengan air, 
asid benzoik dan sebagainya
2. JENIS MADU. Terdapat beberapa jenis madu lain seperti:
a. madu lebah yang diternak secara komersil (Memang murah 
tapi khasiat kurang kerana lebah yang diternak hanya 
memakan benda yang disediakan sahaja. Menurut kata pemburu lebah madu tualang, 
lebah ini seolah-olah sama dengan ayam daging.


b. madu lebah hutan

PERINGATAN:


1. Bersifat PANAS. Tidak boleh simpan dalam peti ais kerana akan rosak 
dan juga tidak boleh disimpan dalam almari bertutup rapat.
2. Pekat dan rasa manis semulajadi 
*bukan manis seperti gula merah/gula putih/buah
3. Kebaikan madu ASLI lebah Tualangi. 
Tiada expiry date jika disimpan dalam suhu biasa.
ii. Madu yang kami bekalkan TIDAK dicampur bahan pengawet (asid benzoik)
iii.TIADA bahan pewarna dan TIADA bahan perasa tiruan



4. Tidak boleh disimpan dalam botol plastik kerana sifat panas madu. 
SILA tukarkan dengan botol kaca sekiranya ingin menyimpan lama.



CARA PENGGUNAAN:
Dewasa : Minum 1 camca teh 2 kali sehari (Pagi/Malam) sebelum makan. 
(Untuk mengekalkan khasiat madu tualang,
 anda dinasihatkan menggunakan sudu yang diperbuat dari bahan plastik)
Kanak-kanak: Gunakan camca kecil



Minima minum ialah 3 kali sudu teh dalam sebulan.



Apabila di minum satu sudu teh, ia berasa sedikit panas di dalam dada. 
Ini bukan kesan sampingan tetapi sebaliknya ia adalah proses 
biasa pendetokfikasi atau penyah toksin dalam hati/darah.
 Selepas itu ia membantu proses pembinaan metabolisma sel darah.



Juga boleh dibancuh dengan air suam, tambahan dalam 
masakan mengikut sesedap rasa seperti masakan
 ayam madu dengan aroma dan rasa yang lazat.
  



Pantang Larang Makan Madu Tualang

lebah tualang membina sarangnya di pokok-pokok yang tinggi di dalam hutan

MADU lebah tualang memang memiliki kelebihan
banding madu yang dihasilkan

oleh lebah ternak.Antara ciri penting yang begitu sinonim
dengan madu 
ialah paras gula atau sukrosa dan kepekatannya. 
Menurut pegawai Lembaga PemasaranPertanian 
Persekutuan FAMA Daerah Padang Terap 
Azmi Ishak kualiti madu boleh diuji di 
Pusat Memproses Madu Lebah didaerahnya.



Kepekatan madu bergantung kepada kematangannya 
ketika dikutip Madu matang lebih pekat dan berwarna kuning kemerahan. 
Madu tualang juga mempunyai kandungan gula di antara 
0 5 hingga lima peratus dan air tidak kurang 22 peratus .

Selepas ketulenannya disahkan madu tersebut 
akan ditapis untuk tujuan pembersihan dan dimasukkan 
ke dalam mesin penyah lembapan untuk proses menyejat 
kandungan air sehingga ke paras yang ditetapkan jelas Azmi 


MADU TUALANG HAFIZ TIDAK MELALUI PROSES 
PENYAH LEMBAPAN . 
JADI RASANYA ADA SEDIKIT MASAM . 


Menurutnya proses tersebut dilakukanuntuk mengelak madu 
menjadi masam dan memudahkan proses pembotolan. 
Lantaran paras sukrosa yang rendah Azmi menambah 
madu tualang sangat sesuai untuk diambil oleh semua
 peringkat umur daripada kanak -kanak hingga warga emas
. Malah pesakit diabetes juga boleh mengambil madu
gromas . 

Begitupun ada pantang bila makan madu Jangan makan madu
 dalam masa empat jam anda makan ubat .Selain itu hinda
 mencampur madu bersama tembikai kerana tindak 
balas kimia yang terhasil daripada percampuran dua makanan itu
 boleh mendatangkan reaksinegatif  pada tubuh katanya.

 DIPETIK DARIPADA 
; http://adanaberkat-petuaideadanpandangan.blogspot.com

Madu Tualang





MADU TUALANG HAFIZ

 MENJUAL MADU SEJAK 2010 

INSYAALAH ORI 

DIAMBIL DARI PEMBEKAL YANG JUJUR

DARI HUTAN PAHANG YANG  RIMBUN

SMS /WHATSAPP 0137033819 --- KAK UMMU 


 DIPOSKAN DALAM BOTOL PLASTIK  BAGI MENGELAKKAN PECHAH 



AKAN DIPOSKAN DEGAN BOTOL KACA ATAS  PERMINTAAN PELANGGAN 

500GM -  RM 40 
1KG --- RM 75 ( 1KG)
LEBIH 1KG --RM 60 (1KG)


Promosi sekiranya membeli 1kg atau lebih,

Percuma -------  1 BOTOL ( 90GM) BIJIRIN 

HABBATUSAWDA 

Minyak kelapa dara secara manual

Oleh Mohd Sabran Md Sani

Minyak kelapa dara (VCO) pernah dihasilkan masyarakat kampung secara tradisional menggunakan kaedah fermentasi (pemeraman) dengan menjemur isi kelapa yang diparut untuk mengeluarkan sejenis minyak.
Masyarakat dahulu juga percaya minyak kelapa yang dijemur pada sinaran matahari dapat mengekalkan khasiatnya terutama untuk dijadikan minyak urut dan minyak rambut.
Kelapa hijau antara bahan utama pembuatan minyak berkenaan kerana dipercayai mempunyai kandungan khasiat paling berkesan untuk merawat penyakit.
Meskipun kaedah pembuatan minyak itu sudah lama tidak dipraktikkan, usaha menghasilkan minyak kelapa dara secara manual masih dilakukan penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).
Foto
KELAPA dipilih untuk menghasilkan minyak VCO.

Penyelidikan secara manual dilakukan Penolong Pegawai Kanan Penyelidikan, Nurbaidillah Omar dan rakan setugas merangkap Pembantu Penyelidik Kanan Faridah Arifin di makmal Stesen MARDI Hilir Perak.

Faridah berkata, minyak kelapa dara secara manual sesuai untuk kegunaan petani kerana kosnya rendah.

“Kaedahnya begitu mudah, petani hanya perlu mengumpul buah kelapa tua dari ladang. Kelapa tua itu kemudian dikupas kulit dan diparut isinya.

“Isi kelapa parut kemudian dijemur di tengah panas ataupun dikeringkan dalam ketuhar gelombang antara 30 hingga 40 darjah Celsius,” katanya.

Menurutnya, kelapa berkenaan kemudian diperah sebelum airnya dibahagikan sama rata dengan sukatan air biasa dan santan mengikut nisbah 4:4.

“Kedua-dua bahan berkenaan dicampurkan ke dalam satu bekas sebelum dibiarkan selama 12 hingga 18 jam bagi menghasilkan bau yang harum.

“Dua bahagian kelapa berkenaan akan menghasilkan minyak kelapa dara dengan lampu dipasang pada suhu bilik 29 darjah Celsius,” katanya.

Kaedah fermentasi menghasilkan tiga lapisan seperti krim, minyak VCO dan air.

“Air akan dibuang, manakala krim pula dijadikan minyak kelapa dan bahagian tengah iaitu minyak VCO diambil untuk dituras bagi mendapatkan minyak kelapa dara.

“Sekurang-kurangnya kaedah penurasan menggunakan kertas turas dilakukan antara empat hingga enam kali dan bergantung kepada kualiti dikehendaki dan barulah dapat hasil berkualiti,” katanya.

Katanya, penyelidikan secara manual bagi menghasilkan kelapa dara dilakukan stesen berkenaan sejak 2004.

“Kaedah digunakan ketika itu berbeza dan bukan pada kadar satu nisbah satu (1:1) digunakan ketika ini. Kami menggunakan 70 peratus air daripada santan.

“Selain menjalankan kajian, kursus juga diberikan kepada peserta berminat untuk menghasilkan kelapa dara secara manual membabitkan penduduk setempat,” katanya.

Katanya, semua varieti kelapa sesuai untuk dijadikan minyak kelapa dara seperti kelapa tinggi kampung, rendah kampung, kacukan, pandan, matag, tagnanam dan lain-lain.

“Hasil daripada penyelidikan yang dilakukan bukan saja disimpan di makmal, malah dibawa ke pameran dianjurkan pelbagai pihak dan dijual kepada penduduk tempatan,” katanya.
 ( Harian Metro )Artikel ini disiarkan pada : 2013/06/03