Rabu, 13 Februari 2013

MYTHS ABOUT COOKING WITH OLIVE OIL



There are some myths that have recently circulated about olive oil that we are constantly answering via email and our newsletter. Following are the two most common.
Myth: Heating Olive Oil Will Make it Saturated or Trans-fatty.
One common myth is that heating olive oil will make it saturated or trans-fatty.
This is not true. As far as making a saturated fat, according to Dr. A. Kiritsakis, a world renowned oil chemist in Athens, in his book Olive Oil from the Tree to the Table -Second edition 1998, all oils will oxidize and hydrogenate to a tiny degree if repeatedly heated to very high temperatures such as is done in commercial frying operations. Olive-pomace oils and virgin olive oils are both highly monounsaturated oils and therefore resistant to oxidation and hydrogenation. Studies have shown oxidation and hydrogenation occurs to a lesser degree in olive oil than in other oils. But in any case, the amount of hydrogenation is miniscule and no home cook would ever experience this problem.
The large refinery-like factories that take unsaturated vegetable oil and turn it into margarine or vegetable lard do so by bubbling hydrogen gas through 250 to 400ºF (121 to 204ºC) hot vegetable oil in the presence of a metal catalyst, usually nickel or platinum. The process can take several hours. You cannot make a saturated product like margarine at home by heating olive oil or any other vegetable oil in a pan. We don't know where this weird notion has come from. For more details, see Olive Chemistry.
Changing a cis-fat to a trans-fat does not occur on a home stove.
Myth: Cooking in Olive oil Diminishes The Nutritional Value of the Food.
Another myth is that cooking in olive oil diminishes the nutritional value of the food. This a misconception. The fact is that heating food will break down its nutritional value. High heat such as frying is worse than moderate heat such as steaming, which is worse than eating vegetables raw. It is not the cooking oil per se, but the high heat of frying. We are not aware of any edible cooking oil which by itself diminishes the nutritional value of the food cooked in it. Most nutritionists recommend lightly steaming vegetables or eating them. A touch of a flavorsome extra virgin olive oil added at the table will add taste and healthful anti-oxidants. Such is the Mediterranean diet which has been shown to help prevent coronary disease and have other health benefits.

Kelebihan Menggoreng Menggunakan Minyak Zaitun



Kebanyakan dari kita gemar menikmati makanan bergoreng. French fries, nugget ayam, chicken chop, fish and chips, ikan goreng, ayam KFC dan sebagainya. Menggoreng adalah kaedah memasak tertua dan digunakan seantero dunia. Makan makanan bergoreng yang sihat bergantung kepada jenis minyak yang digunakan. Minyak zaitun adalah salah satu alternatif bijak untuk menggantikan minyak sayuran.
Apakah faktor yang membuatkan minyak zaitun lebih baik?


"
 Smoke Point" atau Titik Asap Minyak


Menggoreng merujuk kepada proses memasak makanan dalam minyak atau lemak menggunakan haba. 
Semasa memasak, adalah penting untuk memastikan minyak atau lemak yang digunakan tidak dipanaskan melepasi titik asap. Titik asap atau 'smoke point' merujuk kepada suhu dimana minyak atau lemak masakan mula berpecah. Minyak terbakar akan menghasilkan asap kebiruan dan bau busuk serta rasa yang kurang enak. Lemak dan minyak mempunyai titik asap yang berbeza. Sebahagian minyak mempunyai titik asap yang rendah dan selebihnya lebih tinggi. Jadi, "deep-frying" atau menggoreng dengan suhu tinggi memerlukan penggunaan minyak bertitik asap tinggi.


Titik asap bagi minyak tertentu berubah bergantung kepada proses 'refinement' atau penapisan. Proses ini membuang kekotoran dari minyak dan meningkatkan titik asap. Sebagai contoh, titik asap bagi minyak zaitun tertapis (246°C) lebih tinggi dari Minyak zaitun Extra-virgin (210°C). Menggunakan minyak lebih dari sekali akan menurunkan titik asap minyak tersebut.

Berdasarkan International Olive Oil council (IOOC) Minyak zaitun adalah minyak paling stabil yang membawa maksud ia mampu menahan suhu menggoreng yang tinggi. Titik asapnya yang tinggi melebihi suhu ideal menggoreng (356°F or 180°C). Kebolehcernaan minyak zaitun tidak berubah setelah dipanaskan, bahkan setelah digunakan beberapa kali untuk proses menggoreng".


Terdapat minyak yang menghasilkan bahan berbahaya setelah dipanaskan

Proses menggoreng mempercepatkan perubahan kimia yang berlaku pada minyak atau lemak. Semasa memasak, beberapa lemak atau minyak yang kurang resistan terhadap haba akan pecah membentuk bahan toksik.
Lemak dan minyak terdiri dari molekul asid lemak yang diklasifikasikan dengan 3 kategori:
asid lemak tepu, mono tak tepu dan poli tak tepu.
Asid lemak terdiri dari rantai panjang karbon yang terikat antara satu sama lain. Setiap atom karbon terikat pada sepasang atom hidrogen. Lemak dikira tepu apabila ia terikat pada semual atom hidrogen, menjadi mono tak tepu apabila satu atom hidrogen hilang dan poli tak tepu apabila hilang dua atau lebih atom hidrogen.
Apabila atom hidrogen hilang, asid lemak menjadi semakin tidak stabil dan aktif secara kimia. Poli tak tepu adalah bentuk paling tidak stabil dan paling cenderung mengalami perubahan.
Apabila dipanaskan, minyak tinggi poli tak tepu membentuk bahan berbahaya seperti radikal bebas dan 4-hidroksi-trans-2-nonenal (juga dikenali HNE). Kajian menunjukkan HNE meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, parkinson's dan kanser.
Minyak poli tak tepu termasuk minyak kacang soya, jagung dan bunga matahari.
Minyak zaitun extra virgin dan minyak zaitun tertapis kedua-duanya tinggi dengan minyak mono tak tepu. Jadi, ia lebih resistan terhadap perubahan kimia.

Lain kelebihan minyak zaitun
Semasa proses menggoreng menggunakan minyak zaitun, ia membentuk lapisan pada permukaan makanan. Lapisan ini menghalang kemasukan minyak serta meningkatkan kualiti rasa. Jadi, makanan menjadi lebih ranggup dan bahagian dalam akan masak sepenuhnya. Makanan yang digoreng juga kurang berminyak, menjadikan ia sesuai bagi penjagaan kesihatan dan berat badan.

Minyak terbaik
Berdasarkan info yang diberikan, minyak terbaik untuk penyediaan makanan ialah:
Untuk pemanasan suhu tinggi (menggoreng, menumis) : Minyak zaitun tertapis kerana ia tinggi titik asap dan kurang kandungan lemak poli tak tepu.

Untuk pemanasan medium : Minyak zaitun tertapis atau extra virgin

untuk salad dressing : minyak zaitun extra virgin

Cadangan
Bagi golongan berkemampuan sememangnya tidak susah untuk mendapat dan menggunakan minyak zaitun bagi tujuan memasak tetapi mungkin tidak bagi golongan berpendapatan rendah. Jadi, mesejnya disini adalah untuk mengurangkan penggunaan minyak bagi memastikan penjagaan kesihatan optima tidak kira mana golongan sekalipun.
Meskipun minyak zaitun menjadi alternatif bijak bagi penggemar makanan bergoreng tetapi bukanlah menjadi alasan untuk makan dengan sewenang-wenangnya. 
Jumlah atau saiz hidangan masih perlu dijaga dan lebih banyak kaedah memasak yang lebih sihat seperti merebus, memanggang, stim dan sebagainya. Perbanyakkan kaedah memasak yang lebih sihat berbanding masakan bergoreng dan berminyak.



Tibb-e-Nabawi ~ Healing by ISLAM, both for the body & soul, for the doctor & patient, for the sick & healthy



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَى مَا ضَلَّ صَاحِبُكُمْ وَمَا غَوَى وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَى إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْيٌ يُوحَى عَلَّمَهُ شَدِيدُ الْقُوَى
By the Star when it goes down, your Companion is neither astray nor being misled, and neither does he speak out of his own desire, that which he conveys to you is but a divine revelation with which he is being Inspired, something that a very Mighty One Has Imparted to him. (Surah Najm ~ Verses 1 to 5)
All praise to Allah Who Created the human from soil, He is Allah Who also Made rocks from the soil which can crush the soil, He is Allah Who Created Iron which breaks the rocks, He is Allah Who Created Fire which melts the Iron, He is Allah Who Created WATER which extinguishes the fire, He is Allah Who Created AIR which can carry tons of water as clouds, & He is Allah Who Descends the rain & Gives life to dead soil.
Tibb-e-Nabawi is the divine medicine that was Gifted by Allah to Prophet Muhammad Salallaho Alaihe Wasallam by WAHEE (revelation). It is the true healing for both the doctor & patient, for the sick & healthy.
Purpose of this website is to emphasize that Tibb-e-Nabawi is a complete code of medicine, both for the health of heart (soul) & physical fitness. We ignored it for the last few hundreds of years and as a result, no one in this world considers Tibb-e-Nabwi even as an alternative medicine, you will find followers of Acupuncture, Unani, Ayurveda, Herbalism, Homeopathy, Naturopathy, etc. but very few adopt Tibb-e-Nabawi as their first priority of cure & healing.
There are many books written on Tibb-e-Nabawi, but Ibn Al Qayyam Al Jauziah's book is the most comprehensive, Ibn Al Qayyam was a miracle of Allah’s creations, he lived for 60 years, but had an experience of 1,000 years, precision and perfection of his knowledge on ISLAM & Medicine is reflected in his book on Tibb-e-Nabawi, & we have understood that he has presented the “Diagnosis & Prescription” with curing the heart & soul primarily; prior to treat the physical ailment. He wrote:
"There is a tremendous connection between the soul and what the body suffers due to physical diseases. Only the most ignorant people will deny the effects of the soul on body and on human nature as a whole. Allah Gives the soul certain powers over the body when someone is attacked by diseases. In addition, the soul has certain effects on the body when it experiences the ailments that are caused by septic substances, especially when blood, semen or black bile is irritated. Evil forces take control of the body when it experiences such emotions and ailments, unless the person repels it with an even stronger power, such as remembering Allah, supplicating to Him, invoking and pleading to Him, giving in charity (Sadaqah) and reciting the Quran. In this case, angels will descend and will defeat and neutralize the evil effects of the devilish souls (evil forces). We have successfully tried this method many times, that which only Allah is Able to count, and we witnessed the wonderful effects of such positive forces (good souls) in strengthening one’s resolve and ridding him of bad elements. This method almost never fails".
Disease was Created by Allah & CURE is also Provided by Allah, so why to go through the painful cycle of DMC (Disease ~ Medicine ~ CURE) ?
By disease, Allah Provides an opportunity to reduce the burden of sins, furthermore, He Needs from a Muslim to follow the true principals of SHIFA, which help a Muslim to develop & strengthen belief on his LORD, the DMC cycle creates a strong connection between a Muslim & Rahman, between a slave & his Master, between a Mo’min (Allah’s name) and a Mo’min (A Muslim).
Following are the true principals of SHIFA / Healing which cure both the heart (soul) & body :
1. Healing by Belief (Yaqeen) that Allah Has Sent the disease & Allah is the HEALER, & if the healing is delayed, it is by Allah’s Wisdom & Hikmah
2. Healing by Aa’maal-e-Saalehaat, Salaat, Sadaqah, Fast, Quran, Zikr, Duaas & Ruqya, Husn-e-Khulq, abstaining from sins, Istighfaar, etc.
3. Healing by the foods of Prophet Muhammad Sallallaho Alaihe Wasallam
4. Healing by the herbs of Prophet Muhammad Sallallaho Alaihe Wasallam
5. Healing by HIJAMAH; which is Sunnah & the best kind of treatment in this world
When all of the above tools are combined together, it is very difficult for any sickness / ailment to withstand the crushing power of Tibb-e-Nabawi.

Selasa, 5 Februari 2013

Merawat sakit lutut dengan urutan



Artikel kali ini saya memberikan tips atau kaedah bagaimana merawat sakit lutut dengan urutan. Di keseluruhan kaki terdapat urat saraf yang dikenali sebagai sciatic nerve yang memberi rangsangan kepada keseluruhan kulit di kaki, otot di bahagian belakang peha, betis dan juga rangsangan pada tapak kaki (refleksologi).

Urat saraf dan pembuluh darah di peha, lutut dan betis.


Gambar di atas menunjukkan urat saraf (sciatic nerve) berwarna kuning menjalar dari bahagian pinggul sehingga ke hujung tapak kaki. Anda boleh lihat ianya melalui kawasan lutut sehingga ke bawah. Oleh itu bagi merawat masalah sakit lutut ini anda boleh mengurut seperti dalam gambar di bawah. 

Urutan bagi merawat masalah lutut
Urutan dimulakan dengan mengurut di kawasan belakang peha di kawasan yang bertanda merah panjang. Arah urutan adalah menghala ke bawah iaitu menghala ke lutut. Sekiranya sakit bermakna anda mengalami masalah urat saraf di kawasan tersebut. Urat saraf yang saya sebutkan tadi menjadi pemegang kepada lutut kita. Urutlah dengan konsisten sehingga terasa berkurangan sakitnya. Selalunya pesakit yang saya rawati akan menjerit kesakitan apabila kawasan tersebut diurut dengan kuat. Boleh juga diurut menggunakan cawan bekam satu teknik yang dikenali sebagai bekam luncur. Memang menyakitkan tetapi berpada-padalah menggunakan cara bekam luncur ini.
  
Manakala titik akupunktur di belakang pelipat lutut adalah titik Bladder 40 Weizhong. Sifat titik ini adalah menjernihkan penyebab penyakit panas, melancarkan energi meridian, menghilangkan angin lembap dan bermanfaat untuk mengatasi gangguan pinggang dan lutut. Khasiatnya adalah bagus untuk sakit sendi lutut, sakit pinggang, rambut gugur, kaki kejang, radang, kaki lumpuh dan sakit perut.

Titik akupunktur Weizhong BL40

Anda hanya perlu menggunakan ibu jari dan tekan ke atas titik Weizhong ini. Sekiranya terasa sakit menandakan lutut dan pinggang anda bermasalah. Semakin meningkat umur kita semakin bermasalah bahagian lutut dan pinggang. Sila tekan sehingga hilang rasa sakit. Insya Allah berkesan. 
 
Terimakasih kepada www.alternatif4u.com 

Isnin, 4 Februari 2013

Penyakit yang tidak boleh diubati dengan bekam




Bekam sangat baik untuk meringankan dan mengobati beberapa penyakit.Ia dapat dipergunakan untuk meningkatkan kesehatan, memperbaiki  kesehatan  tubuh, atau meningkatkan  daya tahan tubuh  (fungsi promotif), sehingga boleh dipakai pada orang-orang yans sehat. Selain itu, dapat dipakai pula untuk mencegah agar seseorang yang sehat tidak terserang penyakit (fungsi preventif).

Pada   sebahagian orang sakit  , boleh meringankan dan menghilangkan  beberapa keluhan (fungsi paliatif), dan boleh menghilangkan penyebab penyakit (fungsi kuratif)

Namun ada juga penyakit yang tidak boleh di ubatai dengan bekam.

Beberapa penyakit yang tidak boleh diubati dengan bekam , diantaranya :

  • Penyakit yang disertai dengan perubahan anatomi dan morfologi tubuh ,seperti kanser dan tumor.
  • Penyakit yang memerlukan operasi  / pembedahan , seperti : patah tulang,dislokasi  tulang  dan sendi atau tulang dan sendi  teralih dan ruptur (lepasnya ) organ-organ dalam tubuh.
  • Penyakit kerana trauma fizikal, terkena bahan kimia,tersiram air panas dan luka terbakar
  • Penyakit kerana kecelakaan, seperti : tenggelam,tersengat listrik

Oleh kerana itu dalam beberapa kes penyakit, penulis tidak menganjurkan bekam sebagai pengobatan utama
dengan meninggalkan cara pengobatan  lain. Penulis juga tidak mencadangkan agarsemua penyakit diobatai dengan bekam.Sebab ,beberapa pesakit masih memerlukan pengobatan dan tindakan medis yang lain.

Drp buku Sembuh Dengan Satu Titik oleh dr. Wadda' A. Umar